Jak wykonać tartę na słono?

tarta prowansalska

Jednym z najpopularniejszych dań w ostatnim czasie stała się tarta na słono. Jest to danie, które przywędrowało do nas z Francji i wygląda na to, że na stałe zapisze się w menu większości polskich domów. Popularność swoją zawdzięcza przede wszystkim łatwości oraz szybkości wykonania, a dodatkowo zrobimy ją ze składników, które ma w swojej kuchni każdy.

Nie musimy się martwić, jeśli po obiedzie zostanie nam część niezjedzonej tarty, ponieważ jest bardzo smaczna zarówno jako ciepłe danie obiadowe, jak i zimna przekąska. Podstawą tarty jest spód z ciasta kruchego, drożdżowego lub z ciasta francuskiego. Spód z ciasta francuskiego możemy kupić gotowy, natomiast z ciasta kruchego oraz drożdżowego musimy wykonać sami. Do wykonania spodu z ciasta kruchego potrzebujemy: mąkę, sól, masło (koniecznie zimne), jajko oraz mleko.

Wszystkie składniki należy ze sobą zagnieść i włożyć na chwilę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować a następnie wyłożyć nim foremkę do wypiekania tarty. Aby ciasto nie wyrosło zbyt wysokie, najlepiej jest położyć na nim papier do pieczenia a następnie wysypać fasolę albo groch. Wypiekamy spód wcześniej, dopiero po upieczeniu uzupełniamy go wybranym farszem.

Przepisy na tarty są bardzo różne, do zrobienia farszu możemy użyć praktycznie wszystkiego na co mamy ochotę lub co mamy akurat w lodówce. Polecam poszukać inspiracji kulinarnych na portalu Delektujemy.pl. Przepisy na tarty dostępne są tutaj: delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/tarty/.

Tarta jest bardzo dobrym wyborem na zrobienie szybkiego obiadu oraz na odświętne kolacje. Wszystko zależy od tego jakie składniki zastosujemy do zrobienia farszu. Bardzo prosta w wykonaniu tarta może okazać się bardzo wykwintnym daniem. Dlatego zachęcam do eksperymentowania różnymi składnikami i znalezienia tych do swojej ulubionej tarty na słono.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *